Geestelijk verzorger of psycholoog? 3 belangrijke verschillen

Bij Annemarie

Als je te maken hebt met verlies en rouw kun je hulp krijgen van een geestelijk verzorger. Of van een psycholoog. Maar wanneer ga je naar de een en wanneer naar de ander? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een geestelijk verzorger en een psycholoog?

Je kunt een geestelijk verzorger raadplegen bij vragen of kwesties rondom zingeving en levensvragen. Vaak is een ingrijpende gebeurtenis de aanleiding om in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een ernstige ziekte. Geestelijk zorg is niet hetzelfde als psychologische hulp. Een psycholoog is gespecialiseerd in de geestelijke gezondheid van de mens. Met een psycholoog praat je over gevoelens, gedachten, gedragingen. Hier kun je terecht als je hulp nodig hebt bij een probleem.

Dit zijn drie belangrijke verschillen tussen de geestelijk verzorger en psycholoog:

  • Levensvragen vs levensproblemen

Een geestelijk verzorger gaat in gesprek over levensvragen en -gebeurtenissen: wat is iemands levensvisie, wat is de kijk op het leven?

Een psycholoog voert gesprekken over levensproblemen: welk gedrag vertoont iemand? Hoe zit de persoonlijkheid in elkaar?

Lees ook: Waarvoor kun je terecht bij een geestelijk verzorger?
  • Begeleiden vs behandelen

Een geestelijk verzorger begeleidt: verstaat zich met iemand, geeft terug.

Een psycholoog behandelt: biedt oplossingen, maakt beter.

  • Ervaringsgericht vs ontwikkelgericht

Een geestelijk verzorger is ervaringsgericht. Gaat in op de behoefte om op verhaal te komen.

Een psycholoog is ontwikkel- en doelgericht. Gaat in op de behoefte aan verandering.     

Bron: Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies         

Wil je meer weten over hulp bij verlies en rouw?

In het boek Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies vind je handvatten en tips over wat je zelf kunt doen om een nieuwe balans te vinden. En het laat zien welke hulp je kunt inschakelen.

‘Vanuit de psychologie kan ik technieken aanreiken, als geestelijk verzorger kijk ik meer naar bronnen van troost en kracht’

– Etje Verhagen, psycholoog en geestelijk verzorger

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer