Levensvragen, wat kun je daar nou mee?

Bij Annemarie

Levensvragen zijn grote vragen. Vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt. Je moet er de tijd voor nemen om over na te denken, maar waarom zou je dat doen? Wat heb je eraan?  Wat kun je ermee?

Wie ben ik? Wat is de zin van het leven? Is er iets na de dood? Afhankelijk van wat er op ons pad komt houden we ons allemaal van tijd tot tijd bezig met dergelijke vragen. Het kost wat tijd en moeite en gesprekken, maar het levert ook wat op:

Levensvragen…

  • … helpen om erachter te komen wat het leven zin geeft

Levensvragen vragen naar de zin en de bedoeling van het leven. Als je de tijd neemt om erover na te denken, krijg je inzicht in wat voor jou het leven zin geeft.

Lees ook: Zingeving zweverig? Hoezo?
  • … geven betekenis aan verlies

Een groot verlies geeft je leven plots een andere wending. Bijvoorbeeld als je te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent. Als je steeds minder kunt doordat je ouder wordt Als je afscheid hebt moeten nemen van iemand die je lief is. Nadenken over levensvragen helpt je het verlies te duiden en een nieuwe balans te vinden.

  • … hebben een positief effect op ouderen

Uit onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek blijkt bijvoorbeeld dat ouderen meer positieve emoties tonen, zich meer verbonden voelen en dat ze meer eigenwaarde hebben als ze omgaan met levensvragen.

Bron: Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies        

‘Levensvragen liggen vaak onder de boosheid, het verdriet of de angst die mensen voelen’

– Henk in Pal voor u magazine 9

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer