Thuis in gesprek met een geestelijk verzorger?

Bij Annemarie

Zo regel je dat in 3 stappen

Een geestelijk verzorger is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning bij zingeving en levensvragen. Je kunt ook thuis in gesprek met een geestelijk verzorger. Zo regel je dat in 3 stappen.

Een geestelijk verzorger is een onafhankelijke gesprekspartner die je tijd en ruimte geeft om te praten over wat je is overkomen. Dat helpt je om erachter te komen wat voor jou van waarde is en hoe je daarmee verder kunt leven. Ook kun je je vragen en zorgen bespreekbaar maken. Over moeilijke behandelkeuzes bijvoorbeeld. Of over het naderende levenseinde. Deze gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. Een geestelijke verzorger is een deskundige hulpverlener, maar geen behandelaar zoals bijvoorbeeld een psycholoog of huisarts. Geestelijke verzorging is er voor iedereen, ongeacht levensovertuiging of geloof.

Lees ook: Geestelijk verzorger of psycholoog? 3 belangrijke verschillen >>

Geestelijk verzorger bij je thuis

Een geestelijk verzorger die bij jou thuis komt, werkt meestal vanuit een eigen praktijk en/of het regionale Centrum voor Levensvragen. Sommige geestelijke verzorgers zijn gespecialiseerd, bijvoorbeeld in begeleiding bij dementie, ernstige ziekte, een verstandelijke beperking of begeleiding van kinderen en hun ouders.

Lees ook: Alles over zingeving >>

Een gesprek aan huis is in 3 stappen geregeld:

Stap 1: Een doorverwijzing mag, maar hoeft niet

De huisarts, thuiszorg, wmo-consulent en/of (palliatief) transferverpleegkundige kunnen je doorverwijzen, maar dat is niet per sé nodig. Je kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen voor een gesprek aan huis.

Stap 2: Vind een geestelijk verzorger

Op www.geestelijkeverzorging.nl/thuis staat een overzicht van alle geestelijk verzorgers in Nederland. Of bel het landelijke telefoonnummer 085 004 30 63, je wordt dan doorverbonden met een contactpunt in jouw buurt.

Stap 3: Maak een afspraak

Het eerste gesprek vindt plaats bij jou thuis of op een andere plek waar je rustig samen kunt praten. Daarna overleg je samen hoe het verder gaat.

Tip:

Ben je 50 jaar of ouder? Heb je een ongeneeslijke ziekte zoals kanker, dementie, hart- of vaatziekte? Heb je kortgeleden je man, je vrouw, je ouder, je kind of iemand anders waar je van houdt verloren? Dan is een aantal gesprekken kosteloos.

Lees ook: Boek: Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies >>

Iedereen die over levensvragen wil praten kan bellen naar 085 004 3063 om gesprekken met een geestelijk verzorger thuis aan te vragen

Bron: Pal voor u, magazine over palliatieve zorg, nummer 10

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer