Zingeving zweverig? Hoezo?

Bij Annemarie

Ongrijpbaar. Onbestemd. Vaag.  Zingeving wordt vaak gezien als zweverig, maar is dat ook zo?

Elke dag heb je wel zin in iets. Zin om te eten. Zin om tv te kijken. Zin om te kletsen. Zin om te lezen. Al die dingen geven zin aan ons leven. Eigenlijk ben je dagelijks dus  (bewust of onbewust) bezig met zin geven aan je leven.

Zingeving gaat niet alleen over alledaagse dingen, maar ook over grote gebeurtenissen in je leven.  Bijvoorbeeld als je ernstig ziek bent geworden. Of als een geliefd persoon overlijdt.  Het is niet raar als je je dan afvraagt waarom je dit overkomt en waarom juist nu. Of dat dit je aanzet om na te denken over de zin van het leven.

Lees ook: Feiten en fabels over rouwen

De metafoor van de levenspuzzel

Je kunt het leven zien als een puzzel met vier stukken die elk staan voor een eigen gebied:

 • Lichamelijk
  Je lichaam, dat wat met je lijf te maken heeft.
 • Psychisch
  Je geest, dat wat je gedrag beïnvloedt.
 • Sociaal
  De relaties met de mensen om je heen.
 • Spiritueel
  Dat wat je beweegt, je drijfveren, je inspiratiebronnen.

Zingeving kun je zien als een proces in jezelf om al die puzzelstukjes met elkaar in evenwicht te houden. Dat is een dynamisch proces. Er gebeurt bijvoorbeeld iets op het fysieke vlak, je wordt ernstig ziek. Wat je altijd als vanzelfsprekend deed – sporten, werken, je hobby uitoefenen, leuke dingen doen – kun je niet meer. Het fysieke stukje wordt er afgerukt; je lichaam laat je in de steek, de puzzelstukjes gaan schuiven. Maar je bent meer dan je lichaam. Je bent een mens met relaties, je hebt misschien kinderen, ouders voor wie je zorgt. Het proces in jezelf om de puzzelstukjes die samen jouw leven vormen, opnieuw in elkaar te passen, kun je zien als zingeving.

Is zingeving zweverig?

Zingeving heeft dus te maken met het zoeken naar de zin, de betekenis van het leven en grote gebeurtenissen die zich hierbij voordoen. Is zingeving zweverig? Nee, daar is niks zweverigs aan.

Bron: Hoe kan ik nu verder?De zin van het leven na een groot verlies       

Wil je meer weten over zingeving bij ingrijpende gebeurtenissen?

In het boek Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies helpt als je leven overhoop wordt gehaald door een groot verlies. Bijvoorbeeld als je een dierbare, je gezondheid of je leven verliest. Het boek geeft handvatten en tips over wat je zelf kunt doen om een nieuwe balans te vinden

‘Het is zeer gebruikelijk dat er periodes zijn waarbij je worstelt met de zin van het leven’

– Anne-Marie in haar blog ‘In mijn leven gebeurt niks’

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer